محققان با استفاده از آنچه بهعنوان نوسانگرهای پارامتری نوری شناخته میشود به سراغ رفع محدودیتی رفتند که به لیزرهای عادی اجازه میدهد نور را به طولموجهای مختلف تبدیل کند؛ همچنین ممکن است در برخی حوزههای تحقیقاتی مانند مطالعه رفتار مولکولها مفید باشد.
لیزر با کاربردهای فراوانش، از برش فلز گرفته تا بهبود بینایی با محدودیتهایی نیز مواجه است؛ یک مانع بزرگ این است که آنها فقط میتوانند انواع خاصی از نور را منتشر کنند.
علیرضا مرندی؛ پژوهشگر ایرانی به همراه تعدادی از محققان دانشگاه استنفورد یک روش کارآمدتر برای تولید اشعههای فوقالعاده کوتاه از نور و مطالعه مولکولها یافتهاند.
منابع لیزری معمولاً دارای خروجیهای ضعیف هستند و نیاز به ثبات و دقت زیادی دارند؛ استفاده آنها در خارج از محیط آزمایشگاههای با کنترل بالا را بسیار سخت میکند.
محققان در استنفورد راهی قابلاطمینان و دقیق یافتهاند؛ کار آنها میتواند این سیستمها را کارآمدتر و استفاده از آنها را آسانتر کند.
نحوه کار این نوسانگرها به این گونه است که نور لیزر از طریق یک کریستال فیلتر میشود که این کار، نور را به طول موجهای مدنظر محققان تبدیل میکند سپس این نور از چندین آینه منعکس میشود که موجب ایجاد اشعه فوق کوتاه نور در طولموج جدید میشود.
با تنظیمات سنتی، خروجی نور تبدیل شده بسیار کم و کوتاه است اما با دو ترفند در این سیستم جدید، تیم استنفورد قادر به تقویت آن شد.
کم کردن انعکاس آینهها که یک حرکت غیرمعمول است و طولانی کردن زمان انعکاس نور از همه این آینهها امکان دسترسی محققان به طولموجهای بیشتر را ممکن میسازد و این به این معنی است که دانشمندان میتوانند با جزئیات بیشتری مولکولها را مطالعه کنند.
منبع